Blog is geschreven door Chris Bakker

Hier een map met Cafetariaregelingen, daar een document met spaarbapo-gegevens, verder nog een overzicht met opgebouwde vakantiedagen en dan moet je ook de ordner met de ouderschapsregelingen niet vergeten… Voor veel mensen die werken op de administratie van een onderwijsstichting betekent de laatste maand van het jaar topdrukte. Het handmatig bijhouden van al die verschillende dossiers is uiterst tijdrovend maar vooral niet meer van deze tijd. Met een goed ERP-pakket valt veel winst te behalen. En dankzij een extra module salarisverwerking kan iedereen helemaal met een gerust hart het nieuwe jaar in!


Zo kan het ook!

Eerlijke uitbetaling vakantierecht

Iedere werknemer bouwt vakantierecht op, dat is in de cao geregeld. Maar wat gebeurt er bijvoorbeeld met invallers? Zij hebben recht op doorbetaling van vakantiedagen, naar rato van wat ze hebben gewerkt. Echter, veel besturen plannen een invalbeurt wel of niet door tijdens een vakantie en laten daar de doorbetaling van afhangen. Deze manier van administreren is foutgevoelig en doet geen recht aan iemand die geen vakantieweek in een invalperiode heeft. Een oplossing is om voor de invaldienstverbanden te berekenen welk vakantierecht iemand heeft, en direct dezelfde maand uit te betalen. Iedereen krijgt dan hetgeen waar hij of zij recht op heeft.

Jaarlijkse mutaties zonder moeite

Bijna elke medewerker geeft jaarlijks de mutaties door voor de ‘uitruil Eindejaarsuitkering / Cafetariaregeling’ en de vakbondscontributie.
Vaak krijgt de medewerker hiervoor een formulier en voert de administratie de wijzigingen handmatig in. Maar dit kan zoveel eenvoudiger. Laat de medewerker het zelf online invoeren via een ERP-softwarepakket zoals AFAS. Je hoeft dan alleen nog te controleren of de invoer correct is. Een mooie efficiencyslag!

Registratie duurzame inzetbaarheid (RDI) en ouderschapsverlof ingewikkeld?

Voor veel stichtingen is de registratie van ouderschapsverlof en duurzame inzetbaarheid een kopzorg. Vaak kiest de stichting voor dubbele dienstverbanden of formatieverdeling om de kosten goed te kunnen sturen. Dit zorgt voor ingewikkelde mutaties en extra dienstverbanden die het systeem vervuilen. Een manier om dit te omzeilen, is door gebruik te maken van kostensturing via looncomponenten. Hiermee heb je alle regelingen binnen 1 dienstverband en voorkom je onnodige registratie. De kostensturing gaat dan vanzelf bij het journaliseren van je salarissen.

Werk jij ook nog veel met losse bestanden en handmatige invoer? Kom jij (een van) bovenstaande punten ook tegen in je werk en wil je eens sparren over een probleem waar je tegenaan loopt?  Als onderwijsspecialist binnen Forque kan ik met je meedenken. Bel of mail me voor een afspraak via T:+31(0)6- 13 15 13 72 of via E: c.bakker@forque.nl.

Businessconsultant nodig op afstand? Geen probleem!

    (Bij verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid)