Dit blog is geschreven door Chris Bakker

Dat mensen slordig omgaan met gegevens, dat is door de jaren wel duidelijk geworden. Hoe vaak is er wel niet een USB-stick met talloze gegevens uit een auto gestolen? Of dat iemand vertrouwelijke gegevens per ongeluk naar de gehele organisatie stuurde, in plaats van naar die ene collega? Ik denk dat iedereen wel een krantenkop voor de geest kan halen waarin een medewerker ervoor gezorgd heeft dat een bedrijf in verlegenheid is geraakt.

D-Day

Dat de AVG nu echt van start is gegaan, dat heb je niet kunnen missen. Je kunt de radio niet aanzetten of er is een bedrijf dat reclame maakt omtrent hun kennis van de AVG en dat ze jou hier graag iets over uit willen leggen. Iedereen heeft er mee namelijk wel ergens mee te maken. Je hebt personeel of klanten waar je gegevens van hebt, en die moeten op een verantwoorde manier ergens worden verwerkt, opgeslagen of iets dergelijks. Elke organisatie heeft dus kennis nodig over deze wetgeving, en daar willen veel organisaties aan bijdragen. “In het kader van de AVG” De afgelopen tijd heb ik te pas en te onpas mensen horen zeggen

‘in het kader van de AVG’…

Zodra het over gegevens gaat, dan wordt deze zin steeds vaker aangehaald. Mensen schieten direct in de stress en hebben het gevoel dat ze nu moeten handelen en alles opeens anders moeten doen. Ik vind het eerlijk gezegd wel grappig om te zien, maar af en toe vind ik het ook zorgelijk. Want slaan we niet een beetje door met onze reactie op deze wet? Op dit moment zijn er bedrijven die overwegen de loonstroken maar weer op papier te verstrekken aan al hun medewerkers. Strikt gezien zou een medewerker namelijk toestemming moeten geven om de loonstrook per mail te ontvangen. Nu kun je er alles van vinden dat dit initieel niet is gevraagd, maar is teruggaan naar loonstroken per post veiliger?

Oplossing?

Dat de voorbeelden die in het begin gegeven zijn zoveel mogelijk moeten worden voorkomen, dat is duidelijk. Dat je hier een wet voor gebruikt, is een methode om bewustwording te forceren. Maar is het effect wat de invoering van deze wet heeft gehad wel echt hetgeen wat we willen bereiken? Ik vind van niet. De angst voor een reprimande zorgt ervoor dat het grotere plaatje uit beeld verdwijnt.

Hoe goed ken je de letter van de wet?

Ik vind dat we doorslaan in het naleven van deze wetgeving. Organisaties zijn aan veel regels en wetgeving gebonden. Op een manier wordt dit door bedrijven nageleefd ‘naar de geest van de wet’. Deze natuurlijke vorm van naleving zie ik nog niet terug als het gaat om de AVG. Mijn advies, wacht met grote veranderingen om vooraan in de klas te zitten. Bekijk de zaken eerst eens met gezond verstand. Wellicht hebben leveranciers zoals AFAS al veel voor je klaargezet (video) en ben je al verder dan je denkt.

Wil je hier meer weten? Bel of mail Chris dan voor meer informatie of een afspraak via T:+31(0)6- 13 15 13 72 of via
E: c.bakker@forque.nl.

Businessconsultant nodig op afstand? Geen probleem!

    (Bij verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid)