Chat with us, powered by LiveChat

Dit blog is geschreven door Maico Hulst

Laten we voor het gemak even aannemen dat de meeste bedrijven géén salarisadministratiekantoren zijn. Dan durven wij wel te beweren dat salariëring voor de meeste bedrijven ook niet hun core business is. En dat de meesten het zelfs ervaren als complex – ook al werken ze met de beste en modernste systemen. Hieronder leg ik uit hoe dat kan. En wat u ertegen kunt doen.

Kennis! Dat is de crux van het verhaal, want salarisverwerking is een vak apart. Het is een heel complex specialisme, waar toch iedere werkgever mee te maken krijgt. Geen wonder dat er een hele bedrijfstak omheen gebouwd is, met heel veel verschillende softwarepakketten. Maar die helpen je ook maar tot zover. Uiteindelijk kom je op een punt dat je toch echt zelf moet weten wat je doet.

Pijn in de details

Dat geldt in de kern voor alle systemen. Zelfs voor de software van AFAS. Die helpt je weliswaar een heel eind op weg, maar voert uiteindelijk ook maar gewoon uit wat jij opdraagt. De software vraagt je niet of alle gegevens van een stagiaire wel goed zijn ingevuld, of of iemands opgegeven reiskosten wel kloppen. Terwijl het juist daar lastig wordt, bij de puntjes op de i. De pijn zit altijd in de details, en daar heb je fiscale kennis voor nodig.

Zonder die kennis tóch aan de slag gaan, brengt risico’s met zich mee. Als je iets relatief simpels als een sectorcode niet goed invult, zit je al snel met naheffingen, rente en boetes die je moet betalen. Maar het kan ook iets nog kleiners zijn. In de berekeningen rond overwerk of onregelmatigheidstoeslagen is een foutje zo gemaakt. Maar het gevolg is wel dat jouw mensen te weinig betaald krijgen – of juist teveel, en dan moeten ze terugbetalen. In beide gevallen zullen ze daar niet blij van worden.

Handig omgaan met de regels

Wat ook niet helpt: de software moet zich aan de regels houden. Dat moeten mensen natuurlijk ook, maar die kunnen daar wel een stuk handiger mee omgaan. Een mooi voorbeeld vind ik altijd de verloning van jonge automonteurs. Die verdienen iets boven het minimumloon en krijgen op redelijk vaste momenten loonsverhoging op basis van hun leeftijd. Houd je geen rekening met deze loonsverhoging bij de bepaling van het jaarloon ‘Bijzonder Tarief’, dan ontvangen die jongens elk jaar een naheffing van de Inkomstenbelasting. Mogen ze vlak voor hun vakantie 800 euro betalen. Als mensen kun je daar rekening mee houden, en bij elke bijzondere beloning een hoger percentage van hun salaris inhouden, zodat de klap wat kleiner wordt. Het systeem kan dat niet, want dat kan niet in de toekomst kijken.

Alles op maat

Het omgaan met risico’s en handigheidjes komt niemand aanwaaien. Maar de oplossing is simpel: als je de kennis zelf niet hebt, huur die dan in. Dat levert betere resultaten op dan jezelf voorhouden dat de mensen van HR hun fiscale kennis wel up-to-date gaan houden. Logisch ook, want zij hébben al een vak waarvoor ze de ontwikkelingen moeten volgen. Ik ga ook niet prutsen met elektriciteit, ook al snap ik de belangrijkste principes wel.

Kennis inhuren is eenvoudig. Je doet het simpelweg door te bellen. Dan kom ik langs en sparren we een uurtje over wat je nodig hebt. Niet iedereen heeft immers evenveel kennis nodig. Dat kan betekenen dat we tot de conclusie komen dat het het beste is om de verloning helemaal door Forque uit te laten voeren. Maar het kan ook zo zijn dat je alleen een advieslijn nodig hebt voor de echt lastige gevallen. Nou, dan spreken we toch af dat je me altijd kunt bellen? Net zo makkelijk.

Meer weten? Kijk hier voor meer informatie. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. 

Dit blog is geschreven door:

Maico Hulst
Senior Consultant

Meer lezen over Business Intelligence? Download onze whitepaper!

(Bij verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid)

(Bij verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid)