Blog is geschreven door Timon Pool

Onze Timon is een echte BI-expert. Elke dag geeft hij advies en voert hij verbeteringen door die organisaties verder helpen. Maar wat houdt dit nu precies in? We vroegen Timon om eens een week lang bij te houden wat hij allemaal doet. Dat werd een interessante week, zoals je hieronder kunt lezen!

Maandag: voorbereiden en rapporten uitwerken

De week begint voor mij met een aantal overleggen, waaronder een werkoverleg met het BI- team. In deze werkoverleggen bespreken we de lopende projecten, nieuwe projecten en hoe het met iedereen gaat. Verder bereid ik samen met een collega een intakegesprek met een klant voor. Dit gesprek is een belangrijk startpunt van een goede uitvoering van een BI-project, dus we willen graag beslagen ten ijs komen.

Daarna help ik andere collega’s op weg in de uitwerking van Power BI-rapporten die zij maken voor onze klanten. We proberen elkaar zoveel mogelijk te helpen wanneer we in de uitwerking van dashboards voor uitdagingen komen te staan. Eén van deze uitdagingen kan zich bijvoorbeeld voordoen bij het maken van berekeningen of bij het voorbereiden van data. Met de rapporten van Forque kunnen onze klanten duidelijk zien welke vooruitgang zij geboekt hebben of op welke punten bijsturing nodig is.

Dinsdag: Power BI koppelen aan data uit AFAS

Eerst breng ik de kinderen naar school en daarna ga ik door naar kantoor. Door de coronamaatregelen ben ik sinds lange tijd weer eens op kantoor, dus heb ik eerst even contact met de collega’s die dan ook op kantoor zijn. Uiteraard met anderhalve meter afstand.

De eerste leuke uitdaging van de dag is dat ik voor een klant een cursusmanagementsysteem mag ontsluiten, zodat de data hieruit kan worden gecombineerd met data uit AFAS. Met ontsluiten van data wordt bedoeld informatie uit een systeem exporteren en vervolgens presenteren als (stuur)informatie. Dat is toch wel de kracht van BI: AFAS-data combineren met data uit andere bronnen!

Door de leverancier van het cursusmanagementsysteem is een API ontwikkeld waarmee ik verbinding kan leggen met Power BI. Ik neem de opgehaalde data door en zie dat er nog een aantal aanpassingen in de API doorgevoerd moeten worden zodat de data bruikbaarder wordt. Deze aanpassingen communiceer ik rechtstreeks met de ontwikkelaar van het systeem.

Verder breid ik het reeds bestaande Power BI-rapport uit met stuurinformatie voor de begeleiding van medewerkers. Door de combinatie van data uit het cursusmanagementsysteem en de AFAS-data kan ik het nu verder uitwerken in de meetwaarden. Deze voorbereiding is nodig om de klant de juiste én gewenste inzichten te kunnen bieden, zoals gerealiseerde cursusdagen versus budget.

Woensdag: studiedag

Als BI-team van Forque willen we onszelf graag blijven ontwikkelen en nieuwe kennis opdoen. Door de wat rustigere tijd in verband met de coronacrisis hebben we wat meer gelegenheid om hiermee bezig te zijn. Vandaag probeer ik mij de ontwikkeling van een Power BI-rapport gepubliceerd in een website eigen te maken. Dit leer ik aan de hand van de zogenaamde Power BI Embedded-functionaliteit. Eerlijk is eerlijk: dit is geen eenvoudige materie.

Ik werk vandaag thuis op zolder op mijn eigen werkplek en dat helpt wel om geconcentreerd te blijven. Desondanks is het goed om zo af en toe afstand te nemen, dus ‘s middags breng ik mijn zoontje even naar de voetbaltraining. Wanneer ik terug ben kan ik nog wat mail van klanten en collega’s wegwerken en telefoontjes plegen voordat ik mijn zoontje weer moet ophalen.

Donderdag: afspraak met een leenauto

Mijn auto moet worden weggebracht voor een onderhoudsbeurt en het is ook wel eens tijd om de winterbanden om te wisselen naar de zomerbanden. Door de coronacrisis was het daar nog niet van gekomen. Ik sta om 8.00 uur bij de dealer, lever mijn auto in en neem een leenauto mee voor de volgende afspraak. De eerste afspraak op locatie bij een klant sinds lange tijd! Best spannend weer hoor.

De klant wil graag haar servicemanagement-applicatie in Power BI ontsluiten en combineren met de data uit AFAS. Tijdens de afspraak bespreken we de wensen en eisen en stemmen we het vervolgtraject af. Dit wordt een leuk project, dat merk ik nu al. Na de afspraak rijd ik naar kantoor voor een overleg met twee collega’s om de actiepunten te bespreken voor de doorontwikkeling van de AFAS-ontsluiting. Aan het einde van de dag word ik gebeld dat mijn auto weer klaar is. Tijd dus om in te pakken.

Vrijdag: volop overleg op afstand

Vandaag is het voor mij een thuiswerkdag. Ik ontbijt eerst samen met mijn gezin. Voor de kinderen de laatste dag vóór de zomervakantie.

Na het ontbijt ga ik naar zolder, naar mijn werkplek, waarbij ik begin met het wegwerken van een aantal e-mails. Voor een toekomstige afspraak bij een klant heb ik nog wat informatie nodig, dus ik besluit even te bellen. Na de klant gebeld te hebben, start ik op verzoek van een collega een Teams-gesprek om haar verder te helpen met het demo-rapport waarmee ze bezig is. Even een koffiepauze. Daarna heb ik een meekijksessie met een klant om deze verder te helpen met de ontwikkeling van een Power BI-rapport. De klant wil graag de handmatige bewerkingen van de data vóór het laden van deze data in Power BI minimaliseren. Ik help ze deze bewerkingen geautomatiseerd in Power BI op te nemen. Voor de klant wordt zo de tijd verminderd die nodig is om de inzichten in de marktontwikkelingen in het coronatijdperk te publiceren naar de belanghebbenden.

Later die dag heb ik de betreffende klant nog meerdere keren aan de telefoon en tussendoor probeer ik andere openstaande zaken op te pakken en klanten te bellen. Als ik voor de laatste keer die dag de klant aan de telefoon heb gehad, is het alweer 18.00 uur. Tijd om te eten en van het weekend te gaan genieten. Het was weer een fijne werkweek!

Wil je verder praten de mogelijkheden van rapportages en dashboards? Wil je meer weten over de mogelijkheden van Power BI, of wil jij als organisatie ook aan de slag met business intelligence? Bel of mail me dan voor een afspraak via T:+31(0) 85- 27 33 490 of via E: info@forque.nl.

Dit blog is geschreven door:
Timon Pool

Timon Pool
Senior Consultant 

Support: Businessconsultant op afstand nodig?

    (Bij verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid)