Helaas, de lockdown is voorlopig nog niet voorbij zoals we op 12 januari hoorden tijdens de persconferentie. Ook bij Forque beginnen we elke week meer moeite te krijgen met het op afstand werken. Steeds meer geluiden over eenzaamheid. Persoonlijk contact met collega’s dat gemist wordt. Het breekt ook de collega’s bij Forque op. Vandaag op Blue Monday (de meest depressieve dag van het jaar) staan we hier even extra bij stil. Want het is oké dat je je even niet oké voelt. Dat je even wat minder in je vel zit. Je bent niet de enige. En het wordt weer beter. Houd het voor jezelf een beetje leuk thuis door tussendoor iets voor jezelf te doen. En help ook vooral je collega’s als je merkt dat ze het moeilijk hebben. Dat kan al door een kort belletje of een lunchwandeling op 1,5 meter afstand. Want ook al zijn we verder van elkaar verwijderd dan normaal, we kunnen elkaar toch blijven inspireren en motiveren!

Die motivatie kan lastig zijn als eenzaamheid erin sluipt. Een medewerker zoals een Officemanager spreekt normaal gesproken de hele dag door Jan en alleman. Wanneer je op afstand moet werken en dit opeens niet meer kan, ga je pas echt merken hoeveel sociaal contact er wegvalt. Ook onze Officemanager Simone loopt hier tegenaan. “Je spreekt veel minder collega’s vanuit huis, je zoekt elkaar minder op”, vertelt ze. “Je wandelt niet even bij elkaar naar binnen om bij te praten. Normaal vraag je sneller hoe het met iemand is, of iemand een leuk weekend heeft gehad. Je verliest mensen toch een beetje uit het oog. Op kantoor kun je elkaar makkelijker en beter in de gaten houden. Daar heb ik vooral moeite mee.” Wat ze doet om een beetje afwisseling te hebben tussen de eentonigheid van het thuiswerken door? “Ik heb van die fitness elastieken gekocht, zodat ik tussen het werk door kan sporten. Daar heb ik nu met het thuiswerken eindelijk tijd voor, dus dat is iets positiefs.”

Businessconsultant Matthijs mist ook de gezelligheid op kantoor en het sociale contact met collega’s. Maar ook afspreken met vrienden is nu lastig, dus daarin moet je soms creatief zijn vertelt hij. Zo speelt hij met vrienden regelmatig online een spel dat ze samen op afstand kunnen doen. Daarnaast sport hij thuis of gaat hij ’s avonds een stukje wandelen om een beetje fit te blijven.

Werken op afstand doet hij al sinds hij bij Forque is begonnen. “In februari 2020 ben ik gestart bij Forque. Ik ben twee keer fysiek bij een klant op locatie ben geweest, daarna moest alles al op afstand. Daardoor ben ik niet anders gewend. Maar het is af en toe wel saai alleen thuis, ik mis de gesprekken en het gegein bij het koffieapparaat vooral. En thuis zit ik elke dag in dezelfde ruimte, op kantoor wissel je nog wel eens van plek waardoor je telkens andere collega’s spreekt.” Maar Matthijs probeert ook de positieve kanten van het thuiswerken te zien. “Thuis heb ik elke dag de radio of Spotify op staan, op kantoor doe je dat niet zo snel. En gelukkig zijn collega’s altijd makkelijk te bereiken. Als je een vraag hebt krijg je altijd wel een reactie en kun je weer verder.”

Marketingmanager Corine heeft vooral moeite met het combineren van werk met haar twee jonge kinderen. “Het is continu een balans zoeken tussen werk en thuis”, vertelt ze. “Werk gaat gewoon door, maar je hebt ook twee kinderen die aandacht nodig hebben. En één van de twee gaat al naar school, dus ik ben ook deels juf. De flexibiliteit die er bij Forque mogelijk is helpt enorm mee. Als ik in de ochtend aan thuisscholing moet doen en ik kom niet toe aan werk, dan haal ik dat gewoon ’s avonds in. Gelukkig hebben mijn man en ik een goede verdeling en wisselen we om de beurt werk af met het zorgen voor de kinderen.”

Sporten is voor haar zeker met het thuiswerken echt een uitlaatklep. “Vaak ga ik ’s ochtends of tussen de middag hardlopen. Dat geeft mij ontzettend veel positieve energie en voldoening, ook al is het maar voor een halfuurtje of uurtje. We gaan sowieso elke dag even naar buiten met de kinderen, naar het bos of naar het park. Je zit al zoveel binnen en bent veel op één plek, dan helpt het om op die manier even je hoofd leeg te kunnen maken.”

Vanuit huis blijft ze in contact met collega’s door geregeld te bellen of door te chatten via Teams om bij te praten. “Ook is er een dagelijks digitaal koffiemomentje in het leven geroepen waarop ik geregeld inhaak”, vertelt ze. “Zo kunnen de collega’s tóch hun gesprekjes bij het koffieapparaat voeren, ook al is het in een iets andere vorm dan we gewend zijn. Zo blijven we in contact met elkaar.”

Wil je meer weten?

    (Bij verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid)