Dit blog is geschreven door Maico Hulst

Laten we voor het gemak even aannemen dat de meeste onderwijsinstellingen géén salarisadministratiekantoor zijn. Dan durven wij wel te beweren dat salariëring voor de meeste onderwijsinstellingen ook niet hun ambitie is. En dat de meesten het zelfs ervaren als tijdrovend en complexe rompslomp. Ook al werken ze met de beste en modernste systemen. Hieronder leg ik uit hoe dat kan. En wat u ertegen kunt doen. 

Kennis! Dat is de crux van het verhaal, want salarisverwerking is een vak apart. Het is een heel complex specialisme. Geen wonder dat er een hele bedrijfstak omheen gebouwd is, met heel veel verschillende softwarepakketten. Maar die helpen u ook maar tot zover. Uiteindelijk komt u op een punt dat u toch echt zelf moet weten wat u doet.

Pijn in de details

Dat geldt in de kern voor alle systemen. Zelfs voor bijvoorbeeld de software van AFAS. Die helpt u natuurlijk een heel eind op weg, maar voert uiteindelijk ook maar gewoon uit wat u opdraagt. De software vraagt u niet of alle gegevens van een stagiaire wel goed zijn ingevuld, of of iemands opgegeven reiskosten wel kloppen. Terwijl het juist daar lastig wordt, bij de puntjes op de i. De pijn zit altijd in de details, en daar hebt u fiscale kennis voor nodig.
In de berekeningen rond toeslagen, eindejaarsuitkeringen of eenmalige uitkeringen is een foutje zo gemaakt. Maar het gevolg is wel dat uw mensen te weinig betaald krijgen – of juist teveel, en dan moeten ze terugbetalen. In beide gevallen zullen ze daar niet blij van worden. Dat wilt u natuurlijk voorkomen.

Handig omgaan met de regels

Wat ook niet helpt: de software moet zich aan de regels houden. Dat moeten mensen natuurlijk ook, maar die kunnen daar wel een stuk handiger mee omgaan. Een mooi voorbeeld vind ik altijd de verloning van jonge leerkrachten of leerkrachten die op deeltijdbasis werken. Die starten vaak met een lager aanvangssalaris en krijgen op redelijk vaste momenten loonsverhoging op basis van hun leeftijd. Houd u  geen rekening met deze loonsverhoging bij de bepaling van het jaarloon ‘Bijzonder Tarief’, dan ontvangen die leerkrachten elk jaar een naheffing van de Inkomstenbelasting. Mogen ze vlak voor hun vakantie 800 euro betalen. Als mensen kunt u daar rekening mee houden, en bij elke bijzondere beloning een hoger percentage van hun salaris inhouden, zodat de klap wat kleiner wordt. Het systeem kan dat niet, want dat kan niet in de toekomst kijken.

Alles op maat

Het omgaan met risico’s en handigheidjes komt niemand aanwaaien. Maar de oplossing is simpel: als u de kennis zelf niet hebt, huur die dan in. Dat levert betere resultaten op dan u zelf voorhouden dat de mensen van HR hun fiscale kennis wel up-to-date gaan houden. Logisch ook, want zij hébben al een vak waarvoor ze de ontwikkelingen moeten volgen. Ik ga ook niet prutsen met elektriciteit, ook al snap ik de belangrijkste principes wel.

Inhuren of advieslijn

Kennis inhuren is eenvoudig. U doet het simpelweg door te bellen. Dan kom ik langs en sparren we een uurtje over wat je nodig hebt. Niet iedereen heeft immers evenveel kennis nodig. Dat kan betekenen dat we tot de conclusie komen dat het het beste is om de verloning helemaal door Forque uit te laten voeren. Maar het kan ook zo zijn dat u alleen een advieslijn nodig hebt voor de echt lastige gevallen. Nou, dan spreken we toch af dat u me altijd kunt bellen? Net zo makkelijk.

Meer weten?

Kijk hier voor meer informatie. Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. 

————————————————————————————————————————————————————–

Dit blog is geschreven door Maico Hulst:

Businessconsultant nodig op afstand? Geen probleem!

    (Bij verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid)