Met de implementatie of optimalisatie van ERP-software kun je je productiviteit maximaliseren en kosten verlagen door meer inzicht te krijgen in de processen van je organisatie. Als AFAS implementatiepartner werken we al jaren als ERP-specialist en weten we als geen ander waar je tegenaan kunt lopen tijdens het uitrollen van AFAS ERP. Dankzij onze jarenlange ervaring weten wij precies wat jij nodig hebt. Zo kun jij profiteren van onze kennis en daardoor het maximale halen uit de software.

ERP raakt je hele organisatie

Monique Engbers, projectmanager bij Forque, is al jarenlang kenner op het gebied van ERP. Ze vertelt: “ERP raakt je hele organisatie. Met behulp van ERP-software worden alle bedrijfsprocessen met elkaar verbonden. Zo wordt je data multifunctioneel gebruikt. En dit is nu juist wat zorgt voor meer inzicht, efficiëntere processen en vooral fijner werken. Bij mkb-organisaties is het al gebruikelijker dat AFAS volledig wordt ingezet. Je ziet nu ook bij grotere bedrijven deze verschuiving. Het systeem wordt niet alleen ingezet voor de salarisverwerking en HR-administratie, maar biedt juist een geïntegreerde oplossing voor meer bedrijfsprocessen zoals orderverwerking, voorraadbeheer, projecten en klantrelatiebeheer (CRM).”

Onderschat nooit de kracht van een ERP-systeem

Monique vertelt: “Wat ik vaak tegenkom is dat organisaties de impact van een goed ERP-systeem onderschatten. Ze nemen te weinig de tijd om kritisch te kijken naar hun eigen processen. Dit is zonde, want een toekomstgericht ERP-systeem zorgt nu voor gemak en in de toekomst voor groei.” Dat er te weinig tijd wordt genomen om kritisch naar de eigen processen te kijken, heeft vaak te maken met werkdruk. Organisaties groeien snel en het werk stapelt zich op. Monique: “Een kritische blik op je eigen organisatie is dan van belang, maar dit is soms lastig. Je zit er immers zelf midden in. Daarom kan een externe expert op zo’n moment voor een frisse blik zorgen.”

Recente successen

Binnen haar team stuurt Monique businessconsultants aan en managet ze verschillende AFAS ERP-projecten. Zo heeft het team onlangs bij een klant oude systemen uit gefaseerd en binnen 2 maanden AFAS geïmplementeerd. Dankzij haar ervaring had ze al snel in de gaten dat de oude systemen waarmee werd gewerkt niet goed aansloten op de bedrijfsprocessen. Ze adviseerde daarom als ERP-expert om de overstap te maken naar AFAS. Ook geeft ze een mooi voorbeeld van een optimalisatie-traject: “Bij een klant van ons doen we al jaren optimalisatie. Door de vele bedrijven en activiteiten binnen deze complexe organisatie helpt het als wij regelmatig ondersteuning bieden. Omdat we deze klant al jaren helpen zijn wij als geen ander op de hoogte van alle bedrijfsprocessen en inrichting. Daardoor fungeren we bij deze specifieke organisatie echt als adviespartner en kunnen we onze ERP-kennis optimaal benutten.”

De TopTip van Monique op ERP:

“Houd je processen simpel. Blijf zoveel mogelijk bij de standaard waar dat kan en automatiseer geen uitzonderingen. Zorg ervoor dat 80% in de standaard past en maximaal 20% maatwerk is.”

Monique Engbers

Het is helaas niet altijd rozengeur en maneschijn

Haar ervaring heeft haar geleerd dat er altijd momenten zijn waarop het niet loopt zoals je van tevoren had bedacht. “Door schade en schande word je nou eenmaal wijzer,” vertelt Monique. Dit is nu precies waarom de hulp van een ERP-expert van Forque zo waardevol is. “Waar ik door de jaren heen achter ben gekomen is dat geen enkel proces zo eenvoudig is als het in eerste instantie lijkt. Het is daarom belangrijk om altijd door te vragen, maar ook door te testen met meerdere gebruikers.” Verder is het volgens Monique van belang dat je de juiste mensen op de juiste plek inzet en dat je weet wat de gebruikelijke pijnpunten zijn binnen een bepaalde branche of organisatie. “Elke organisatie, klein of groot, heeft met bedrijfsprocessen te maken. Wij komen bij veel verschillende bedrijven en weten daardoor welke verschillen én overeenkomsten er zijn tussen organisaties of branches. Een businessconsultant weet precies waar op moet worden gelet binnen jouw organisatie. We letten er altijd op dat we de juiste consultant met de juiste kennis inzetten bij het juiste bedrijf. Je consultant spreekt daardoor jouw taal. We weten namelijk hoe belangrijk het is dat je precies weet hoe een organisatie in elkaar zit en waar de winst te behalen valt.”

Commitment is cruciaal

“Wat ik ook heb geleerd is dat commitment vanuit de organisatie tijdens een implementatie ontzettend belangrijk is, met daarbij het liefst een brede projectgroep,” vertelt Monique. “Zo creëer je namelijk draagvlak in je hele organisatie en ga je er ook écht voor met zijn allen. Mijn persoonlijke kwaliteit die me hierbij helpt is mijn inlevingsvermogen in de verschillende lagen van een organisatie. Of ik nu zaken afstem met een magazijnbeheerder of met een directeur: ik wil alle kanten van het proces goed uitdiepen zodat ik kan zorgen voor een zo optimaal mogelijke inrichting voor de klant. Mijn passie is om de behoeften op het vlak van bedrijfsprocessen boven tafel te krijgen en daarmee AFAS ERP zó in te richten dat het vóór je gaat werken. Processen en automatisering moeten aansluiten bij jouw business. Niet andersom.”

Wil je meer weten?

    (Bij verzenden ga je akkoord met ons privacybeleid)